Wat is de bijdrage van internationale filmfestivals aan de filmindustrie?

De meeste mensen die aan het woord ‘film’ denken, denken alleen aan de bekende films die draaien in de grote bioscopen. De filmwereld is echter veel groter dan dat. Zo zijn er ook veel minder bekende films. Deze zijn vaak niet te zien in een bioscoop, maar wel op een internationaal filmfestival. Zo’n festival biedt een podium voor beginnende filmmakers. Wanneer iemand een film heeft gemaakt, kan hij of zij deze op zo’n filmfestival delen met een groot publiek. Bovendien kan een film op een internationaal filmfestival ook nog eens bijdragen aan de bekendheid. De meeste prijswinnende films worden in een later stadium wel getoond in bioscopen en theaters.

Hoe ziet een internationaal filmfestival eruit?

Veel mensen kunnen zich geen voorstelling maken van een internationaal filmfestival. Althans, wanneer zij hier nooit eerder geweest zijn. Tijdens zo’n festival worden er natuurlijk films vertoond. Dit zijn er overigens niet een paar, maar heel erg veel. Vaak worden er zelfs meerdere locaties gebruikt om alle deelnemende films van het festival te kunnen laten zien. De films worden dus niet alleen maar vertoond in de bioscoop. Meestal is de toegang tot een internationaal filmfestival gratis. De beste films die tijdens het festival vertoond worden, ontvangen een prijs. Over het algemeen worden er meerdere prijzen vergeven in verschillende categorieën. De prijs bestaat doorgaans uit een herinnering en een fiks geldbedrag.

Waar vind je internationale filmfestivals?

Internationale filmfestivals vind je over de hele wereld. Wanneer jij plaatsen moet noemen waar deze festivals gehouden worden, denk jij waarschijnlijk alleen maar aan de grote steden. Zo noem jij ongetwijfeld het Filmfestival in het Franse Cannes en mogelijk ken jij ook het Filmfestival in Moskou. Deze twee behoren inderdaad tot de grootste en bekendste internationale filmfestivals ter wereld. Er zijn echter veel meer internationale filmfestivals. Zo kom je er in Nederland bijvoorbeeld ook een aantal tegen. Het bekendste internationale filmfestival dat in Nederland gehouden wordt is die in Rotterdam.

Welke films mag jij niet missen tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam?

Tijdens het Internationale Filmfestival in Rotterdam worden er talloze films vertoond. Vaak gaat het om nieuwe films, maar soms zijn er ook enkele klassiekers te zien die hoge ogen gegooid hebben. Heb jij in het verleden weleens een bezoek gebracht aan dit filmfestival? Dan heb jij vast en zeker een lijst met favoriete films die jij hier gezien hebt. Grote kans dat The WidowedWitch, Chris the Swiss, The Guilty, La Isla of IlSolengo ook tot dit rijtje behoort. Enkele van deze films zijn namelijk in de prijzen gevallen tijdens de laatste edities van het Internationale Filmfestival in Rotterdam.

Waarom zijn onafhankelijke films zo belangrijk?

Op een internationaal filmfestival krijgen nieuwe filmmakers een podium om hun film aan een groot publiek te tonen. In tegenstelling tot de films die in bioscopen draaien, zit hier geen groot filmbedrijf achter. De films die op zo’n filmfestival te zien zijn, zijn vaak onafhankelijke films. Dit soort films zijn ontzettend belangrijk voor de filmwereld. De voornaamste reden hiervan is dat ze ook controversiële onderwerpen belichten. Grote filmproducenten durven dit vaak niet aan. Wanneer dit verkeerd valt bij de publieke opinie, loopt het imago van het bedrijf schade op. Daarnaast blijven onafhankelijke films vaak dichtbij de realiteit, waardoor mensen er meer van genieten.

In hoeverre heeft een film een sociale verantwoordelijkheid?

De bioscopen in ons land worden over het algemeen goed bezocht. We kunnen dan ook wel stellen dat een film een soort sociale verantwoordelijkheid heeft verworven door de jaren heen. Wanneer jij in de bioscoop een film kijkt, doe je dit samen met allerlei andere mensen. Je bent dus onder de mensen en bovendien is het natuurlijk een leuk avondje uit. Althans, een stuk leuker natuurlijk dan in je eentje thuis op de bank een film kijken. Daarnaast gaan veel films tegenwoordig ook over het dagelijks leven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onafhankelijke films. Ook steeds meer grote filmproducenten behandelen tegenwoordig dat soort onderwerpen. Wat dat betreft heeft een film dus ook zeker een sociale verantwoordelijkheid.